Eettuin: lekker eten uit de tuin kan ook in uw tuin

Citrus ichangensis bij Botanische Tuin De Groene Prins vooral de schil is goed voor de keuken

Citrus ichangensis is sterk genoeg voor een beschutte eettuin

Poncirus trifoliata, een winterharde sierstuik, bij Botanische Tuin De Groene Prins

Poncirus trifoliata produceert overvloedig oneetbare vruchten in de herfst

Dyospiros kaki zien we nog zelden in de eettuin, maar wel bij Botanische Tuin De Groene Prins

Kaki is nog steeds een juweeltje! Het fruit moet na de oogst binnen narijpen

De eettuin of eetbare tuin

Brown Turkey bij Botanische Tuin De Groene Prins

sommige vijgenrassen zoals ‘Brown Turkey’ doen het in ons klimaaat redelijk

Er zijn verschillende redenen om eetbare planten in de tuin te zetten. Vers fruit of groente uit eigen tuin is meestal veel beter van kwaliteit (dus gezonder!) dan wat er in winkels ligt. Het is vrij van landbouwgif en niet opgejaagd met veel kunstmest. Het kost vrijwel alleen aandacht en wat tijd en het oogsten geeft veel voldoening. Het spaart bovendien uw portemonnee en dat is voor veel mensen momenteel heel belangrijk. Een eettuin is voor iedereen die een tuin heeft mogelijk.

Volkstuinen zijn weer geliefd en zijn ook de beste remedie tegen depressie en werkloosheid!

In plaats van een sierstruik die niets eetbaars biedt, kunt u evengoed bv. Pawpaws (Asimina triloba) of Kaki’s (Diospyros kaki) planten, die niet alleen sierwaarde hebben maar ook lekkere vruchten geven! In beschutte, zonnige stadstuinen is het zelfs mogelijk om enkele soorten Citrus te kweken.

Voor een exotische botanische tuin als De Groene Prins is de gebruikswaarde van exotische planten altijd al heel belangrijk geweest. Er is bv. een carport van bamboe uit eigen tuin gebouwd, en in het voorjaar staan bij ons bamboescheuten vers uit de tuin op het menu. Sommige algemene onkruiden zijn heerlijk in salades zoals kleine veldkers (Cardamine hirsuta), dat als waterkers smaakt.

In de Mediterrane tuin horen kruiden zoals Marjolein (Oregano) en Roosmarijn, en natuurlijk vijgenbomen en druiven. Minder bekend is de toepassing van winterharde gember (Zingiber mioga). Nog veel te vaak worden warme plekken zoals een zuidmuur onbenut!

Talloze nieuwe nuttige planten wachten op uw nieuwschierigheid  .. eet smakelijk!

Zie het overzicht eetbare planten

Pawpaw geoogst eind oktober bij Botanische Tuin De Groene Prins

vruchten van de Pawpaw smaken bijzonder lekker

Hiernaast ziet u een deel van de pawpaw-oogst van 2014. Heerlijk smakend fruit, dat helaas (nog) niet in de fruithandel is te vinden.

U kunt er alleen van genieten door zelf enkele bomen aan te planten. De smaak is vergelijkbaar met Cherimoya. Pawpaw is volledig winterhard in west- en midden Europa.

Reacties zijn gesloten.