Bezoek onze Botanische tuin

Onze botanische tuin (Kwikkels 3, Steenwijkerwold) is sinds 1990 op een voormalig stuk weiland in ontwikkeling in de kop van Overijssel. Het is begonnen als een groeiende bamboe-collectietuin, maar inmiddels uitgegroeid tot een experimentele zogenaamde jungletuin. De rijkelijk aangeplante bamboe zorgt voor een microklimaat, waarin allerlei andere planten zich thuis voelen, zoals varens, palmen, camellia’s enz. Bent u ook zo moe van al die coniferen- en “sigarendoos”tuintjes waarvan er 13 in een dozijn gaan? Dan loont het beslist de moeite om naar Steenwijkerwold te komen en met eigen ogen te zien wat hier allemaal voor exotisch groeit en bloeit!

plattegrond Botanische tuin en Kwekerij De Groene Prins

Dieren thuis bij botanische tuin DeGroenePrins
Talrijke dieren leven in de botanische tuin
Borinda “KR5287” bij botanische tuin DeGroenePrins
Borinda “KR5287” is één van de vele nieuwe polvormig groeiende bamboes. Deze recente introductie is een aanwinst voor de tuin!
Phyllostachys vivax scheuten bij botanische tuin DeGroenePrins
Phyllostachys vivax produceerde in 2019 scheuten van ruim 8 cm dik dankzij de warmer wordende zomers.
Colocasia “Black Stem” bij botanische tuin DeGroenePrins
Bamboe biedt beschutting aan deze Colocasia “Black Stem”, die met winterbescherming in de volle grond groeit.
Musa basjoo bergbanaan bij botanische tuin De Groene Prins
Musa basjoo is één van de sterkste bergbananen, met nieuwe soorten wordt doorlopend geëxperimenteerd.
Victoria “Longwood Hybrid” in de vijver bij botanische tuin De Groene Prins
In de vijver wordt ook van alles uitgeprobeerd zoals deze Victoria “Longwood Hybrid”, die elk jaar weer opnieuw moet worden gezaaid.

Exoten uit alle hoeken van de wereld

meertje in de jungletuin bij De Groene Prins

Rust na arbeid foto Theo Witte

Zelfs mensen die menen op tuingebied “alles” al gezien te hebben, zijn vaak verrast over een aantal plantensoorten die zij hier voor het eerst zien. Dat heeft o.a. te maken met de vele internationale contacten die de botanische tuin onderhoudt en onze plantenzoekreizen naar de uithoeken van de wereld. Recente reizen o.a. naar Vietnam, Nieuw Zeeland en Australië hebben een schat aan informatie en planten opgeleverd. Hierdoor kan “De Groene Prins” in de komende jaren regelmatig nieuwe planten aanbieden. Naar verwachting hebben deze nieuwe introducties een redelijke kans  om in ons klimaat te floreren. Maar een aantal lastige soorten zullen er zeker tussen zitten.

Wat kunt u verwachten bij ons?

Voor mensen die van traditioneel tuinieren houden, is de botanische tuin niet zo geschikt. Verwacht u vooral geen keurig aangeharkte tuin! Het zijn meestal de avontuurlijke tuiniers(ters), die regelmatig langskomen.

Wij proberen om elk jaar nieuwe planten te introduceren. Dit kost veel tijd, geld en energie. Deze nieuwe introducties zijn veelal werkelijk exclusief, erg kostbaar en vaak kan er per klant slechts één tegelijk verkocht worden. Wij verkopen niet aan “de handel”, maar werken wel samen met enkele soortgelijke  tuinen (zie – de links in het informatieoverzicht ). De komende jaren zullen wij bv. met nieuwe eetbare planten gaan komen. Zoekt u speciale planten? Belt u dan van te voren even om teleurstellingen te voorkomen.

De Botanische tuin: Een foto-impressie van een rondwandeling is in de maak

Regelmatig verzorgen wij lezingen en rondleidingen. Bel ons gerust voor meer inlichtingen.

Reacties zijn gesloten.