Dikke bamboestammen

Verliefd op bamboereuzen

30 jaar geleden werd ik verliefd op bamboe. Ik wilde bamboe in mijn tuin proberen, begon een kwekerij (De Groene Prins) en ben tot op heden nog altijd verliefd op mijn fascinerende reuzebamboes.

Inmiddels heb ik al 10 jaar een sterke carport van bamboe (natuurlijk uit eigen tuin!) en eet ik geregeld verse bamboescheuten uit mijn tuin. Er staan in de volle grond talloze soorten uitgeplant.

De grootste bamboereus

Dankzij de warme zomer van 2018 hebben de bamboes veel energie opgedaan.

De grootste reus onder de bamboe heeft mijn liefde beantwoord en dit jaar een dikste stam geproduceerd van maar liefst bijna 8½ cm dik! Het is een nieuwe scheut van Phyllostachys vivax.

Phyllostachys sp. Shanghai 3 heeft zijn eigen record gebroken, en is nu 6.9 cm dik (gemeten op ooghoogte tussen 2 knopen).

Phyllostachys nigra ‘Boryana’ heeft dit jaar 5.8 cm dikte bereikt.

Phyllostachys parvifolia – ook een reus – begint net met nieuwe scheuten.

Bamboe kweken

Om zulke forse palen te kweken, is minimaal 15 m² nodig en wortelbarriëre. Volledige verhouting van bamboe duurt 3 tot 4 jaar. Mijn plan is om er in de tuin een paviljoen van te bouwen.

Bamboe is goed voor het milieu!

In bamboe wordt heel wat CO2 vastgelegd … en dat is weer heel goed voor ons geweten! En de jaarlijkse oogst maakt bamboe tot een onuitputtelijke bron. Toepassing begint in ons landje eindelijk langzaam op gang te komen. Denk aan voedselbossen en bosbouw.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.