Dikke bamboestammen

Verliefd op bamboereuzen

30 jaar geleden werd ik verliefd op bamboe. Ik wilde bamboe in mijn tuin proberen, begon een kwekerij (De Groene Prins) en ben tot op heden nog altijd verliefd op mijn fascinerende reuzebamboes.

Inmiddels heb ik al 10 jaar een sterke carport van bamboe (natuurlijk uit eigen tuin!) en eet ik geregeld verse bamboescheuten uit mijn tuin. Er staan in de volle grond talloze soorten uitgeplant.

De grootste bamboereus

Dankzij de warme zomer van 2018 hebben de bamboes veel energie opgedaan.

De grootste reus onder de bamboe heeft mijn liefde beantwoord en dit jaar een dikste stam geproduceerd van maar liefst bijna 8½ cm dik! Het is een nieuwe scheut van Phyllostachys vivax.

Phyllostachys sp. Shanghai 3 heeft zijn eigen record gebroken, en is nu 6.9 cm dik (gemeten op ooghoogte tussen 2 knopen).

Phyllostachys nigra ‘Boryana’ heeft dit jaar 5.8 cm dikte bereikt.

Phyllostachys parvifolia – heeft scheuten gemaakt van 7 cm dik

Bamboe kweken

Om zulke forse palen te kweken, is minimaal 15 m² nodig en wortelbarriëre. Volledige verhouting van bamboe duurt 3 tot 4 jaar. Mijn plan is om er in de tuin een paviljoen van te bouwen.

Het geheim van de teelt van zeer dikke stammen? Dat is eenvoudig: alle snoeiresten verhakselen en weer uitstrooien onder de bamboe samen met lavameel en compost. Tijdens de groei overvloedig water geven. In een tuin in Vlaanderen hebben vivax-stammen op deze manier al 12 cm doorsnee bereikt!

Bamboe is goed voor het milieu!

In bamboe wordt heel wat CO2 vastgelegd … en dat is weer heel goed voor ons geweten! En de jaarlijkse oogst maakt bamboe tot een onuitputtelijke bron. Toepassing begint in ons landje eindelijk langzaam op gang te komen. Denk aan voedselbossen en bosbouw.

Zorg dat de bodem onkruidvrij blijft, maar wel bedekt is met organisch materiaal (stro, schors, gehakseld materiaal e.d.). De eerste 4 jaren de aanplant ongestoord laten groeien.

Snoeien doet groeien

Eerst de plant ongestoord laten groeien. Daarna beginnen met oude en dunne stengels weg te snoeien. Elk jaar compost+gesteentemeel geven. Vanaf het 5de jaar alle mooie scheuten door laten groeien en mer­ken; alle dunne of slechte scheuten weg breken. In de winter na het 8ste jaar kunnen de halmen geoogst wor­den, die in het 5de jaar gemerkt waren. In de winter van het 9de jaar de halmen oogsten die in het 6de jaar gemerkt zijn enz. Denk eraan om de halmen vlak en gelijk met het maaiveld af te zagen of snoeien, anders ontstaat er een gevaarlijk “spijkerbed”! Laat de toppen en de zijtakken met blad achter als mulch uit de hakselaar.

Reacties zijn gesloten.