Het kopen van planten bij gespecialiseerde kwekerijen

Bij de gewone plantenhandel in ons land ligt het accent op grootschaligheid maar vaak niet op de kwaliteit van de planten. Kopen van planten zorgt daardoor soms voor teleurstellingen. In de loop van de laatste 20 jaar is het assortiment dat in de grote tuincentra wordt aangeboden, bovendien een stuk verschraald. En wat er te koop staat, staat nogal eens in een te kleine pot. Soms zijn de opzichtige labels zelfs groter dan de bijbehorende plant. De informatie op deze labels is vaak niet goed. Standaardteksten als “bestemd voor decoratie – niet voor consumptie” heb ik zelfs gezien op het label van een vijgenboompje!! Opgegeven hoogtes, bloeitijd en bloemkleur kloppen zelden. Doorgeschoten commercialisering zoals te zien in tuinprogramma’s op commerciële zenders zijn mij een gruwel. Net als veel andere zaken zijn planten in bouwmarkten e.d. gedegradeerd tot een wegwerpartikel. Om snelle productie te forceren, wordt veel chemie gebruikt in de vorm van hormonen (groeiremmers bv.), bestrijdingsmiddelen en kunstmest. In sommige gevallen zijn deze planten ronduit gevaarlijk voor uw gezondheid en die van bezoekende insecten!

dit is niet te koop bij Botanische tuin De Groene Prins

gephotoshopt; de realiteit is echt anders!

Kopen bij gespecialiseerde kwekerijen

Musa sikkimensis bij Botanische tuin De Groene Prins

Perfect blad is een utopie

Planten leven, het is geen dood materiaal! De gefotoshopte planten van de bekende postorderbedrijven laten een illusie zien. Perfecte planten bestaan helaas alleen op foto’s. Ook de tuinbladen doen hieraan mee. Er is nagenoeg geen kritisch tuinblad in ons land, geen vergelijkend warenonderzoek.
Het gebeurt regelmatig dat de vermeerdering van planten niet meer op de ouderwetse, ambachtelijke manier gebeurt, maar met geavanceerde technieken in laboratoria (vaak “in vitro” of “weefselkweek” genaamd). Hieruit ontstaan soms ongezonde, kort levende planten (maar niet altijd). Op het label wordt de vermeerderingsmethode niet vermeld, zodat het kopen van planten bij een regulier tuincentrum of postorderbedrijf een gok is.
Botanische tuin “De Groene Prins” doet hier zo min mogelijk aan mee, en vermeerdert haar planten op een ecologisch verantwoorde manier. Veel van de planten die hier worden aangeboden, zijn tevens in de tuin te vinden. Daardoor is te zien hoe planten zich in de volle grond ontwikkelen. Advies en informatie kunt u er naar behoefte bij krijgen.

Gezonde planten groeien zo veel mogelijk buiten – niet in de kas. Goede potgrond en voeding is de basis voor een succesvolle teelt. Op tijd verpotten houdt de planten in conditie. Daarom zijn de allerbeste grondstoffen: hoogwaardige potgrond en lavameel Deze hebben wij op de kwekerij in zakken te koop.

Reacties zijn gesloten.