Nieuwsbrief u kunt zich hier erop abonneren

privacyverklaring

Eind oktober 2016 verscheen het dubbeldikke  november&decembernummer van het tijdschrift Groei&Bloei. Daarin staat o.a. een reportage over kwekerij De Groene Prins.

In het januarinummer 2017 vindt u mijn tips over winterbescherming van exotische tuinplanten, met name boomvarens, bananen en palmen.

Nieuwsbrief september 2017

Eindelijk weer wat planten-nieuws in deze nieuwsbrief: De verzameling bergbananen in de volle grond is uitgebreid. De groei is tot nu toe fenomenaal geweest! De storm van de afgelopen week heeft natuurlijk voor wat bladschade gezorgd, maar een weersverbetering na de afgelopen moessonweken komt gelukkig in zicht. Naast de bekende Musa’s basjoo en sikkimensis heeft ook sp. Tibet (syn. sp. Yang Tse of sp. Yunnan) bewezen goed tegen onze winter te kunnen. Nieuwkomers die dit voorjaar zijn aangeplant zijn: Chinichampa, Helen’s Hybrid en yunnanense. De komende maand krijgen ze allemaal een composthoop ( minstens 1 m hoog) om hun voeten heen als winterbescherming. Een zeiltje als “muts” in de winter om de plant te beschermen tegen winterse neerslag helpt enorm. Deze methode blijkt simpel en succesvol te zijn. Volgend jaar weet ik meer over de vorstbestendigheid van deze bananen.

Bijzondere planten
Er is een partij bijzondere planten beschikbaar in beperkte aantallen, zie hiervoor het bericht op de homepage van Kwekerij De Groene Prins.

Stormschade
De hoge berk bij de vijver is door de laatste storm omgewaaid bovenop de zuidafrikaanse border. Jammer, maar nu komt er wel meer zonlicht in de vijver en dat is dan weer een voordeel.  Ook is er wat schade aan fruitbomen, van de oude Pawpaw is bijvoorbeeld helaas een deel  (nog onrijp) afgewaaid. De natuur geeft en neemt.

Plant weer iets moois!
De bodemtemperatuur en –vochtigheid zijn momenteel optimaal voor nieuwe aanplant. Het aanslaan van nieuwe planten gaat nu zelfs beter dan in het voorjaar! (Ik doe overigens niet meer aan uitverkoop aan het eind van het seizoen noch aan  prijsvechten). Tot en met oktober is de kwekerij nog geopend op vrijdag en zaterdag, daarna uitsluitend op afspraak. Volgend voorjaar is de kwekerij vanaf begin april weer geopend.
Kom op mensen, ga de tuin in en plant weer iets moois!

Hans Prins

Nieuwsbrief april 2017

Elk voorjaar is het weer feest in de tuin van De Groene Prins als de Camellia’s en de vroege Rhododendrons in bloei staan. Camellia’s zijn verbazend sterke bloeiers, ondanks nachtvorsten en sneeuw bloeien ze gewoon door! In de grootschalige plantenhandel wordt slechts een schraal en eenzijdig assortiment aangeboden, maar o.a. dankzij nieuwe kwekers zoals Kwekerij Deen blijft een breed assortiment in kleine aantallen beschikbaar.

Een interessante nieuwkomer is Jerry Hill met regelmatig gevulde, roze bloemen en een vorsttolerantie van maar liefst -23°C (-10°F). Nóg harder is Kuro Delight, vlammend rood bloeiend, tot -26°C (-15°F); werkelijk uitzonderlijk sterk! (opgave volgens William Ackerman, die vele kruisingen heeft gemaakt in de V.S. om de winterhardheid op te voeren)

Vooral rood en groen contrasteren prachtig met elkaar, ik kan er niet genoeg van krijgen.

Jerry Hill

Jerry Hill

 

Kuro Delight

De afgelopen winter was relatief mild, maar aan de natte kant waardoor er toch wat schade is ontstaan aan enkele planten in de jungletuin. Door storm zijn er twee bomen omgewaaid: een oude knot-es en een Magnolia grandiflora. Jammer, maar het biedt weer plaats aan onbekende planten die uitgetest gaan worden.

Vorig jaar heeft De Groene Prins een bijdrage mogen leveren aan de beplanting van Artis, waar het accent wat verschoven is van dieren naar planten. Rondom het nieuwe olifantenverblijf staan nu o.a. vorstbestendige Schefflera’s, grootbladige Rhododendrons (rex, calophytum, macabeanum e.d.) en harde vederpalmen. Al deze planten zijn prima uit de winter gekomen! Dit jaar worden er o.a.  verschillende Eucalyptussoorten van Kwekerij Koala geplant.

Bij Artis is men niet bang voor experimenten!

Het uitproberen van onbekende, nieuwe planten blijft de kernactiviteit van De Groene Prins. Ik zou zeggen: kom (weer) eens langs dit jaar, tot ziens!

Nieuwsbrief oktober:

Opruiming

Het was een bijzonder tuinjaar. Eerst leek het een matig groeiseizoen te worden, maar de laatste ongewoon warme zomerperiode heeft alles goedgemaakt.
Verrassende ontwikkelingen in de tuin zijn er volop geweest:

– enorme groei van enkele polvormig groeiende, onlangs geïntroduceerde bamboes,
– de primeur van een Victoria waterlelie in de vijver en
– enorme groei van nieuwe tuinbananen (Musa yunannense, M. Chini Champa en M. balbisiana).
Er zijn dit jaar weer allerlei nieuwe planten bijgekomen, vooral uit het zuidelijk halfrond. Een opvallende nieuwkomer is het rode suikerriet, een prachtige eenjarige sierplant waar geen Miscanthus aan kan tippen. Allerlei siervormen van de zoete aardappel zijn als bodembedekker toegepast en leveren ook nog eetbare knollen.

De kwekerij gaat zich wat meer toeleggen op enkele plantengroepen, het assortiment was te groot geworden. Daarom wordt er nu opruiming gehouden, en u kunt daar in december nog volop van profiteren. Kijk hier voor een deel van het aanbod: /aanbiedingen/.

September en oktober zijn erg droog geweest. Denk er aan dat sommige planten kunnen uitdrogen als u niet tijdig watergeeft. Vooral de planten die dit jaar zijn aangeplant zijn nog gevoelig voor droogte.
U kunt ons in december alleen op afspraak bezoeken na een telefoontje (0622370001). U bent dan van harte welkom!

winterharde citroen

winterharde citroen

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.