Nieuwsbrief

Januari 2024

Na een zondvloed aan regen begint het eindelijk wat droger te worden. Het afgelopen jaar is een doorstart-jaar geworden met minder bamboe om plaats te maken voor de groeiende collectie bergbananen. Het assortiment planten verschuift verder richting eetbare planten maar ook planten die passen in een Mediterrane tuin krijgen meer ruimte in de tuin. De sterkste onder de oleanders en de vederpalmen zoals Butia en Jubaea (wel met winterbescherming!) vergroten de exotische sfeer.

De reuzenbamboes Phyllostachys  nigra ‘Boryana’ en ‘Henonis’ beginnen helaas op steeds meer plaatsen te bloeien. Heel jammer, want de rechte stammen van deze groep zijn prima bouwmateriaal. Herstel na de bloei is onzeker en als dat zou gebeuren, gaat dat zeker een aantal jaren duren. Tot nu toe is het hier nog niet te zien, maar ik houd er rekening mee en ben al begonnen met de oogst van de overjarige stokken.

Dit jaar komt ook de hardste onder de goed smakende citroenen (zonder Poncirus-bijsmaak) Citrus taiwanica in  de verkoop, geënte plantjes op onderstammen Poncirus en de nieuwe, verbeterde FA5. Als volwassen boompje verdraagt deze zeer strenge vorst, maar onzeker is het nog of het in de volle grond ook succesvol is. In de koude kas is het een hele goede soort.

Februari 2023

Meer dan ooit is de tuin een plek om tot rust te komen. Het is voor veel bezoekers een verademing om door de jungletuin van ‘De Groene Prins’ te lopen. De laatste jaren is de nadruk meer en meer op nuttige planten komen te liggen.

Zo is de collectie koudebestendige bergbananen gestaag uitgebreid. Er worden momenteel kruisingen gemaakt met andere rassen met het doel om in geïsoleerde maar onverwarmde kassen bananen te kunnen verbouwen. De extreme energieprijzen zijn een stimulans om op zoek te gaan naar vruchtgewassen die beter tegen kou kunnen, zoals ook semi-winterharde Citrus en Avocado.  Echter, het ontwikkelen van een nieuw ras kost al gauw een jaar of 10!

Om qua voeding meer zelfvoorzienend te worden, schieten voedselbossen overal als paddestoelen uit de grond. Kijk bijvoorbeeld eens hier voor initiatieven in het Noorden van ons land. De Groene Prins draagt een steentje bij, en probeert door het gebruik van kassen het toekomstige voedselaanbod  te vergroten en verbreden. Het accent op bijzondere sierplanten verschuift langzaam naar gebruiksplanten. Na ruim 30 jaar van experimenteren, blijkt de sterkste bamboe voor constructie hier in de tuin Phyllostachys nigra ‘Boryana’ te zijn. Prachtig materiaal om een nieuwe carport van te bouwen!

Tot ziens op de kwekerij!

December 2020

Opwarming, corona en onze tuinen

Terugkijkend naar het afgelopen jaar zie ik als de belangrijkste gebeurtenis – door de Corona-epidemie – de hernieuwde belangstelling voor de tuin. Daardoor is het onverwacht druk geweest op de kwekerij. In plaats van vliegvakanties werden mensen gedwongen om er thuis het beste van te maken. We zijn allemaal weer met de voeten terug op de grond gezet!

De opwarming van ons klimaat wordt steeds meer voelbaar: weinig tot geen winterse kou en steeds warmere zomers stellen nieuwe eisen aan het tuinieren. Een irrigatiesysteem is in tuinen bijna onmisbaar geworden sinds maxima rond +40°C af en toe optreden. Voor sommige tuinplanten kunnen zulke extremen fataal zijn (Rhododendrons, varens). Nieuwe plantensoorten komen tegelijkertijd nu binnen ons bereik: op de kwekerij zult u steeds meer palmen en bergbananen vinden! Ook het Eucalyptus-assortiment wordt groter. Wat “winterhardheid” tegenwoordig nog betekent is moeilijk te zeggen. Mimosa bijvoorbeeld was 30 jaar geleden nog twijfelachtig winterhard maar wordt steeds vaker in tuinen aangeplant.

De langzame opwarming lijkt niet te stuiten, dus moeten wij er op inspelen. Bamboe produceert enorme hoeveelheden biomassa en neemt zeer veel CO₂ op, daarmee kunnen wij allemaal een bijdrage leveren aan het afremmen van de opwarming.

Als ik deze nieuwsbrief schrijf is het 21 december, de kortste dag van het jaar; +10°C was het vannacht en +12°C overdag. Het tuinieren gaat gewoon door! Reizen kan even niet, maar U bent (na een telefoontje 0622370001) deze winter welkom om te zien hoe mijn exotische tuin er dan bij staat.

Beste wensen voor een gelukkig, gezonder Nieuw Jaar!

Hans Prins

Nieuwsbrief Maart 2020

De botanische tuin op televisie!

Op donderdag 5 maart vanaf 18:45 is er een televisiereportage te zien op NPO2 over het ontstaan van de botanische tuin van De Groene Prins.

Extreem milde winter

Na de winter van 2014 beleven we nu de één-na zachtste winter. De botanische tuin ziet er bijzonder mooi uit met slechts lichte stormschade. Sommige exoten hoefden zelfs geen winterbescherming, zoals Cordyline, en de Mimosa is al gaan bloeien. De winterbloeiende Camellia’s zijn al weer uitgebloeid en sommige voorjaarsbloeiers beginnen 4 weken eerder dan normaal. Is dit toe te schrijven aan de opwarming van de aarde, of “gewoon” een uitzondering? Ik word er wel vrolijk van!

De aanvoer van nieuwe planten is al in volle gang. In de berichten op de homepage wordt bijgehouden wat er aan verse aanvoer is binnengekomen. Verschillende mensen hebben hier voordelig bamboe kunnen uitsteken dankzij het zachte weer. De aandacht voor bamboe als opzuiger van CO² en stikstof en als veilige nestgelegenheid voor een aantal soorten vogels neemt toe.

Biodiversiteit

Een tuin vol exotische planten mag dan een gruwel zijn voor puristen, voor de natuur is het een verrijking. Er zijn allerlei vogels in de botanische tuin van De Groene Prins komen wonen. Van de harige stam van Trachycarpus fortunei bijvoorbeeld worden prachtige nestjes gevlochten, en in de dichte Fargesia’s voelen staartmezen zich helemaal thuis. Veel bloeiende exoten voeden de schaarse insekten die we nog hebben. Ook eekhoorns en steenmarters bewonen de tuin. Reeën werpen soms hun jongen in een ondoordringbaar stuk bamboebos. Het is een oase hier, weliswaar omringd door intensieve agrarische activiteiten, maar een voorbeeld van de mogelijkheden die een stuk land van 1 ha te bieden heeft. Als u inspiratie wilt opdoen, kom dan gerust kijken (tel 0622370001).

Tot gauw bij De Groene Prins!
Hans

Nieuwsbrief Juni 2019

Van Kwekerij naar Botanische tuin

In het begin (1990) was De Groene Prins nog een kwekerij van bamboesoorten. Toen kwamen er Rhododendrons bij, gevolgd door Camellia’s. Daarna varens, bladhoudende Magnolia’s, Eucalyptus en allerlei andere planten en groeide de tuin uit tot een jungletuin. De laatste jaren zijn daar bergbananen bij gekomen en momenteel vorstbestendige Schefflera’s. De bergbananen zijn op bestelling  beperkt leverbaar sinds ik gestopt ben met de verkoop van geweefselkweekte planten, die kwalitatief minder zijn dan de oorspronkelijke moederplant.De Groene Prins maakt nu een transitie door naar Botanische Tuin. Dat betekent dat we in een fase zijn gekomen, waarin  inventarisatie en consolidatie centraal staan. Met luchtfoto’s wordt nu een plattegrond gemaakt, die gepubliceerd zal gaan worden op de website. Elk planten-eiland en elk pad zal daarop te vinden zijn. Vervolgens gaan we per plantengroep inventariseren en aangeven op de plattegrond wat hier allemaal staat.

Aanbieding bamboe planten

Ondertussen gaan vermeerderen van planten en verkoop (op afspraak) gewoon door. Als u ook dikke bamboepalen wilt gaan kweken om daarvan een carport of paviljoen te bouwen – of de scheuten als groente gaat gebruiken – grijp dan nu uw kans: alleen in de maand juli bied ik Phyllostachys parvifolia (vrij van bamboemijten!) aan met 25% korting, en de nodige bamboebarrière en lavameel  ook met 25% korting. De voorraad is beperkt, wie het eerst komt heeft alle keus. De verkoop start op maandag 1 juli.

Ik hoop u gauw te zien!

Hans

 

Nieuwsbrief oktober 2018

Eindelijk weer eens een nieuwsbrief. De 2de ijzig koude winterperiode in maart heeft hier alleen de gevoeligste planten getroffen: boomvarens en Cordylines. De extreem droge zomer daarna heeft sommige planten verzwakt. Vele weken lang ging alle tijd op aan water geven. Met de extreem lage luchtvochtigheid (soms slechts 40% !!) hadden Rhododendrons en varens bv. moeite. Dankzij de eigen bron staat de jungletuin er nog goed bij gelukkig.

Zoals vorig jaar beloofd is er nieuws over de tuinbananen. Ze hebben  allemaal de winter buiten onder stro overleefd (basjoo, sp. Yang Tse, sikkimensis, Helens Hybrid, yunnanense en Chinichampa). De hergroei kwam na de extreme wind en kou in maart traag op gang, maar de warme zomer heeft ze er weer bovenop geholpen, natuurlijk met irrigatie. Nu staan ze er weer vorstelijk bij!

De fruitoogst was ongekend; van de collectie Pawpaws kwam veel overheerlijk fruit; inderdaad benadert de smaak die van mango en banaan dankzij de lange warme zomer (met irrigatie). Na een slechte zomer is de smaak minder goed. Dat geldt voor heel veel fruit natuurlijk. Voor de eetbare tuin heb ik een grote voorraad 3- en 4-jarige pawpawzaailingen. Alleen komend weekend en het laatste weekend van deze maand bied ik ze met korting aan. ( 1 voor €7,50    2 voor €12,50    3 voor €15   4 voor €17,50    5 voor €20     10 voor €35) Kruisbestuiving bevordert de vruchtzetting, dus een goed producerende Pawpaw-boomgaard wordt nu heel betaalbaar. Reken op een eerste oogst na een jaar of 5.

Tot en met oktober is de botanische tuin nog geopend op vrijdag en zaterdag, daarna uitsluitend op afspraak. Volgend jaar is de botanische tuin alleen nog op afspraak geopend; ik ga het wat rustiger aan doen.

Kom op mensen, ga de tuin in en plant weer iets moois!

Hans Prins

privacyverklaring

Eind oktober 2016 verscheen het dubbeldikke  november&decembernummer van het tijdschrift Groei&Bloei. Daarin staat o.a. een reportage over botanische tuin De Groene Prins.

In het januarinummer 2017 vindt u mijn tips over winterbescherming van exotische tuinplanten, met name boomvarens, bananen en palmen.

Nieuwsbrief september 2017

Eindelijk weer wat planten-nieuws in deze nieuwsbrief: De verzameling bergbananen in de volle grond is uitgebreid. De groei is tot nu toe fenomenaal geweest! De storm van de afgelopen week heeft natuurlijk voor wat bladschade gezorgd, maar een weersverbetering na de afgelopen moessonweken komt gelukkig in zicht. Naast de bekende Musa’s basjoo en sikkimensis heeft ook sp. Tibet (syn. sp. Yang Tse of sp. Yunnan) bewezen goed tegen onze winter te kunnen. Nieuwkomers die dit voorjaar zijn aangeplant zijn: Chinichampa, Helen’s Hybrid en yunnanense. De komende maand krijgen ze allemaal een composthoop ( minstens 1 m hoog) om hun voeten heen als winterbescherming. Een zeiltje als “muts” in de winter om de plant te beschermen tegen winterse neerslag helpt enorm. Deze methode blijkt simpel en succesvol te zijn. Volgend jaar weet ik meer over de vorstbestendigheid van deze bananen.

Bijzondere planten
Er is een partij bijzondere planten beschikbaar in beperkte aantallen, zie hiervoor het bericht op de homepage van Botanische tuin De Groene Prins.

Stormschade
De hoge berk bij de vijver is door de laatste storm omgewaaid bovenop de zuidafrikaanse border. Jammer, maar nu komt er wel meer zonlicht in de vijver en dat is dan weer een voordeel.  Ook is er wat schade aan fruitbomen, van de oude Pawpaw is bijvoorbeeld helaas een deel  (nog onrijp) afgewaaid. De natuur geeft en neemt.

Plant weer iets moois!
De bodemtemperatuur en –vochtigheid zijn momenteel optimaal voor nieuwe aanplant. Het aanslaan van nieuwe planten gaat nu zelfs beter dan in het voorjaar! (Ik doe overigens niet meer aan uitverkoop aan het eind van het seizoen noch aan  prijsvechten). Tot en met oktober is de botanische tuin nog geopend op vrijdag en zaterdag, daarna uitsluitend op afspraak. Volgend voorjaar is de botanische tuin vanaf begin april weer geopend.
Kom op mensen, ga de tuin in en plant weer iets moois!

Hans Prins

Nieuwsbrief april 2017

Elk voorjaar is het weer feest in de tuin van De Groene Prins als de Camellia’s en de vroege Rhododendrons in bloei staan. Camellia’s zijn verbazend sterke bloeiers, ondanks nachtvorsten en sneeuw bloeien ze gewoon door! In de grootschalige plantenhandel wordt slechts een schraal en eenzijdig assortiment aangeboden, maar o.a. dankzij nieuwe kwekers zoals Botanische tuin Deen blijft een breed assortiment in kleine aantallen beschikbaar.

Een interessante nieuwkomer is Jerry Hill met regelmatig gevulde, roze bloemen en een vorsttolerantie van maar liefst -23°C (-10°F). Nóg harder is Kuro Delight, vlammend rood bloeiend, tot -26°C (-15°F); werkelijk uitzonderlijk sterk! (opgave volgens William Ackerman, die vele kruisingen heeft gemaakt in de V.S. om de winterhardheid op te voeren)

Vooral rood en groen contrasteren prachtig met elkaar, ik kan er niet genoeg van krijgen.

Jerry Hill botanische tuin De Groene Prins

Jerry Hill

Camellia Kuro Delight botanische tuin De Groene Prins

Camellia Kuro Delight

De afgelopen winter was relatief mild, maar aan de natte kant waardoor er toch wat schade is ontstaan aan enkele planten in de jungletuin. Door storm zijn er twee bomen omgewaaid: een oude knot-es en een Magnolia grandiflora. Jammer, maar het biedt weer plaats aan onbekende planten die uitgetest gaan worden.

Vorig jaar heeft De Groene Prins een bijdrage mogen leveren aan de beplanting van Artis, waar het accent wat verschoven is van dieren naar planten. Rondom het nieuwe olifantenverblijf staan nu o.a. vorstbestendige Schefflera’s, grootbladige Rhododendrons (rex, calophytum, macabeanum e.d.) en harde vederpalmen. Al deze planten zijn prima uit de winter gekomen! Dit jaar worden er o.a.  verschillende Eucalyptussoorten van Botanische tuin Koala geplant.

Bij Artis is men niet bang voor experimenten!

Het uitproberen van onbekende, nieuwe planten blijft de kernactiviteit van De Groene Prins. Ik zou zeggen: kom (weer) eens langs dit jaar, tot ziens!

winterharde citroen Poncirus trifoliata botanische tuin De Groene Prins

Poncirus, een winterharde citroen

Extreem milde winter

Na de winter van 2014 beleven we nu de één-na zachtste winter. De botanische tuin ziet er bijzonder mooi uit met slechts lichte stormschade. Sommige exoten hoefden zelfs geen winterbescherming, zoals Cordyline, en de Mimosa is al gaan bloeien. De winterbloeiende Camellia’s zijn al weer uitgebloeid en sommige voorjaarsbloeiers beginnen 4 weken eerder dan normaal. Is dit toe te schrijven aan de opwarming van de aarde, of “gewoon” een uitzondering? Ik word er wel vrolijk van!
De aanvoer van nieuwe planten is al in volle gang. In de berichten op de homepage wordt bijgehouden wat er aan verse aanvoer is binnengekomen. Verschillende mensen hebben hier voordelig bamboe kunnen uitsteken dankzij het zachte weer. De aandacht voor bamboe als opzuiger van CO² en stikstof en als veilige nestgelegenheid voor een aantal soorten vogels neemt toe.

Biodiversiteit

Een tuin vol exotische planten mag dan een gruwel zijn voor puristen, voor de natuur is het een verrijking. Er zijn allerlei vogels in de botanische tuin van De Groene Prins komen wonen. Van de harige stam van Trachycarpus fortunei bijvoorbeeld worden prachtige nestjes gevlochten, en in de dichte Fargesia’s voelen staartmezen zich helemaal thuis. Veel bloeiende exoten voeden de schaarse insekten die we nog hebben. Ook eekhoorns en steenmarters bewonen de tuin. Reeën werpen soms hun jongen in een ondoordringbaar stuk bamboebos. Het is een oase hier, weliswaar omringd door intensieve agrarische activiteiten, maar een voorbeeld van de mogelijkheden die een stuk land van 1 ha te bieden heeft. Als u inspiratie wilt opdoen, kom dan gerust kijken (tel 0622370001).

Reacties zijn gesloten.