Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Juni 2019

Van bamboekwekerij naar botanische tuin

In het begin (1990) was De Groene Prins nog een kwekerij van bamboesoorten. Toen kwamen er Rhododendrons bij, gevolgd door Camellia’s. Daarna varens, bladhoudende Magnolia’s, Eucalyptus en allerlei andere planten en groeide de tuin uit tot een jungletuin. De laatste jaren zijn daar bergbananen bij gekomen en momenteel vorstbestendige Schefflera’s. De bergbananen zijn op bestelling  beperkt leverbaar sinds ik gestopt ben met de verkoop van geweefselkweekte planten, die kwalitatief minder zijn dan de oorspronkelijke moederplant.De Groene Prins maakt nu een transitie door naar Botanische Tuin. Dat betekent dat we in een fase zijn gekomen, waarin  inventarisatie en consolidatie centraal staan. Met luchtfoto’s wordt nu een plattegrond gemaakt, die gepubliceerd zal gaan worden op de website. Elk planten-eiland en elk pad zal daarop te vinden zijn. Vervolgens gaan we per plantengroep inventariseren en aangeven op de plattegrond wat hier allemaal staat.

Aanbieding bamboe planten

Ondertussen gaan vermeerderen van planten en verkoop (op afspraak) gewoon door. Als u ook dikke bamboepalen wilt gaan kweken om daarvan een carport of paviljoen te bouwen – of de scheuten als groente gaat gebruiken – grijp dan nu uw kans: alleen in de maand juli bied ik Phyllostachys parvifolia (vrij van bamboemijten!) aan met 25% korting, en de nodige bamboebarrière en lavameel  ook met 25% korting. De voorraad is beperkt, wie het eerst komt heeft alle keus. De verkoop start op maandag 1 juli.

Ik hoop u gauw te zien!

Hans

Nieuwsbrief oktober 2018:

Eindelijk weer eens een nieuwsbrief. De 2de ijzig koude winterperiode in maart heeft hier alleen de gevoeligste planten getroffen: boomvarens en Cordylines. De extreem droge zomer daarna heeft sommige planten verzwakt. Vele weken lang ging alle tijd op aan water geven. Met de extreem lage luchtvochtigheid (soms slechts 40% !!) hadden Rhododendrons en varens bv. moeite. Dankzij de eigen bron staat de jungletuin er nog goed bij gelukkig.

Zoals vorig jaar beloofd is er nieuws over de tuinbananen. Ze hebben – op Musa yunnanense na –  allemaal de winter buiten onder stro overleefd (basjoo, sp. Yang Tse, sikkimensis, Helens Hybrid en Chinichampa). De hergroei kwam na de extreme wind en kou in maart traag op gang, maar de warme zomer heeft ze er weer bovenop geholpen, natuurlijk met irrigatie. Nu staan ze er weer vorstelijk bij!

De fruitoogst was ongekend; van de collectie Pawpaws kwam veel overheerlijk fruit; inderdaad benadert de smaak die van mango en banaan dankzij de lange warme zomer (met irrigatie). Na een slechte zomer is de smaak minder goed. Dat geldt voor heel veel fruit natuurlijk. Voor de eetbare tuin heb ik een grote voorraad 3- en 4-jarige pawpawzaailingen. Alleen komend weekend en het laatste weekend van deze maand bied ik ze met korting aan. ( 1 voor €7,50    2 voor €12,50    3 voor €15   4 voor €17,50    5 voor €20     10 voor €35) Kruisbestuiving bevordert de vruchtzetting, dus een goed producerende Pawpaw-boomgaard wordt nu heel betaalbaar. Reken op een eerste oogst na een jaar of 5.

Tot en met oktober is de kwekerij nog geopend op vrijdag en zaterdag, daarna uitsluitend op afspraak. Volgend jaar is de kwekerij alleen nog op afspraak geopend; ik ga het wat rustiger aan doen.

Kom op mensen, ga de tuin in en plant weer iets moois!

Hans Prins

privacyverklaring

Eind oktober 2016 verscheen het dubbeldikke  november&decembernummer van het tijdschrift Groei&Bloei. Daarin staat o.a. een reportage over kwekerij De Groene Prins.

In het januarinummer 2017 vindt u mijn tips over winterbescherming van exotische tuinplanten, met name boomvarens, bananen en palmen.

Nieuwsbrief september 2017

Eindelijk weer wat planten-nieuws in deze nieuwsbrief: De verzameling bergbananen in de volle grond is uitgebreid. De groei is tot nu toe fenomenaal geweest! De storm van de afgelopen week heeft natuurlijk voor wat bladschade gezorgd, maar een weersverbetering na de afgelopen moessonweken komt gelukkig in zicht. Naast de bekende Musa’s basjoo en sikkimensis heeft ook sp. Tibet (syn. sp. Yang Tse of sp. Yunnan) bewezen goed tegen onze winter te kunnen. Nieuwkomers die dit voorjaar zijn aangeplant zijn: Chinichampa, Helen’s Hybrid en yunnanense. De komende maand krijgen ze allemaal een composthoop ( minstens 1 m hoog) om hun voeten heen als winterbescherming. Een zeiltje als “muts” in de winter om de plant te beschermen tegen winterse neerslag helpt enorm. Deze methode blijkt simpel en succesvol te zijn. Volgend jaar weet ik meer over de vorstbestendigheid van deze bananen.

Bijzondere planten
Er is een partij bijzondere planten beschikbaar in beperkte aantallen, zie hiervoor het bericht op de homepage van Kwekerij De Groene Prins.

Stormschade
De hoge berk bij de vijver is door de laatste storm omgewaaid bovenop de zuidafrikaanse border. Jammer, maar nu komt er wel meer zonlicht in de vijver en dat is dan weer een voordeel.  Ook is er wat schade aan fruitbomen, van de oude Pawpaw is bijvoorbeeld helaas een deel  (nog onrijp) afgewaaid. De natuur geeft en neemt.

Plant weer iets moois!
De bodemtemperatuur en –vochtigheid zijn momenteel optimaal voor nieuwe aanplant. Het aanslaan van nieuwe planten gaat nu zelfs beter dan in het voorjaar! (Ik doe overigens niet meer aan uitverkoop aan het eind van het seizoen noch aan  prijsvechten). Tot en met oktober is de kwekerij nog geopend op vrijdag en zaterdag, daarna uitsluitend op afspraak. Volgend voorjaar is de kwekerij vanaf begin april weer geopend.
Kom op mensen, ga de tuin in en plant weer iets moois!

Hans Prins

Nieuwsbrief april 2017

Elk voorjaar is het weer feest in de tuin van De Groene Prins als de Camellia’s en de vroege Rhododendrons in bloei staan. Camellia’s zijn verbazend sterke bloeiers, ondanks nachtvorsten en sneeuw bloeien ze gewoon door! In de grootschalige plantenhandel wordt slechts een schraal en eenzijdig assortiment aangeboden, maar o.a. dankzij nieuwe kwekers zoals Kwekerij Deen blijft een breed assortiment in kleine aantallen beschikbaar.

Een interessante nieuwkomer is Jerry Hill met regelmatig gevulde, roze bloemen en een vorsttolerantie van maar liefst -23°C (-10°F). Nóg harder is Kuro Delight, vlammend rood bloeiend, tot -26°C (-15°F); werkelijk uitzonderlijk sterk! (opgave volgens William Ackerman, die vele kruisingen heeft gemaakt in de V.S. om de winterhardheid op te voeren)

Vooral rood en groen contrasteren prachtig met elkaar, ik kan er niet genoeg van krijgen.

Jerry Hill

Jerry Hill

Kuro Delight

De afgelopen winter was relatief mild, maar aan de natte kant waardoor er toch wat schade is ontstaan aan enkele planten in de jungletuin. Door storm zijn er twee bomen omgewaaid: een oude knot-es en een Magnolia grandiflora. Jammer, maar het biedt weer plaats aan onbekende planten die uitgetest gaan worden.

Vorig jaar heeft De Groene Prins een bijdrage mogen leveren aan de beplanting van Artis, waar het accent wat verschoven is van dieren naar planten. Rondom het nieuwe olifantenverblijf staan nu o.a. vorstbestendige Schefflera’s, grootbladige Rhododendrons (rex, calophytum, macabeanum e.d.) en harde vederpalmen. Al deze planten zijn prima uit de winter gekomen! Dit jaar worden er o.a.  verschillende Eucalyptussoorten van Kwekerij Koala geplant.

Bij Artis is men niet bang voor experimenten!

Het uitproberen van onbekende, nieuwe planten blijft de kernactiviteit van De Groene Prins. Ik zou zeggen: kom (weer) eens langs dit jaar, tot ziens!

winterharde citroen

winterharde citroen

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.