Bij grootschalige aanplant van bamboe (honderden hectares) neemt de neerslag in en rond dat gebied toe. Doordat bamboe heel veel water vasthoudt, neemt de luchtvochtigheid toe en nemen de temperatuurextremen af.
Gebieden in zuid Europa die verdrogen en waar woestijnvorming plaatsvindt, kunnen met hulp van bamboeplantages weer herstellen! In plaats van herbebossing met Eucalyptus kan er beter bamboe gebruikt worden. Het risico op bosbrand is er dan niet meer, en verschraling van de bodem stopt. Ook levert bamboe jaarlijks waardevolle producten; vooral bouwmaterialen, eetbare scheuten en veevoer.
Grootschalig kappen van bossen in het verleden veroorzaakte enorme milieuschade en klimaatverstoring. Herbebossing met bamboe is de allereerste stap naar herstel.
Geschikte soorten
In de gematigde klimaatzones komen vooral Phyllostachys edulis en andere hoge soorten in aanmerking. Belangrijk is om zoveel mogelijk variatie in soorten te kiezen. Binnen elke soort moet men bij voorkeur zaailingen aanplanten ivm variatie in erfelijke eigenschappen. Klonale bestanden zullen ten slotte massaal gaan bloeien; bij gezaaide aanplant is de spreiding in de tijd van bloeiende planten groot en kan er toch geoogst worden. Dat betekent dat in vitro cultuur bij bamboe beslist vermeden moet worden.

Phyllostachys vivax wordt zelfs in Nederland een reus tot 15 m hoogte en 10 cm dik