Fargesia murieliae uit het wild

Dankzij de eigenschap dat deze groep bamboes niet in korte tijd de hele tuin in bezit neemt, zijn Fargesia’s de meest verkochte bamboes voor kleinere tuinen. In de 20ste eeuw waren F. nitida en F. murieliae de enige soorten die beschikbaar waren. Ze waren dankzij plantenjagers naar het westen gekomen, uitzonderlijk winterhard, groenblijvend en geschikt voor dichte hagen. Toen in de 90er jaren van de vorige eeuw de bloeifase voor F. murieliae was aangebroken, enige jaren later gevolgd door F. nitida, zochten kwekers naar vervangende bamboes die weer een eeuw bloeiveilig zouden zijn.

Een nieuwe generatie uit zaad

Het lag voor de hand om te gaan doorkweken met de overvloed aan zaailingen. Maar er zaten nogal wat zwakke exemplaren tussen, evenals planten met bladafwijkingen die bij nader onderzoek genetisch bepaald bleken te zijn (zie foto hieronder). Bij kritische beschouwing bleken er maar heel weinig planten goed genoeg te zijn als sierplant.

blad van een inteelt Fargesia murieliae

Voorbeeld van ongezond blad van een “inteelt-Fargesia”, mogelijk door schimmels veroorzaakt

Onder allerlei namen zijn er talloze inferieure zaailingen vermeerderd en in de handel gebracht. Deze planten voldoen  misschien voor de gemiddelde tuinier. Maar zo gezond en mooi als de oorspronkelijke moederplant  zijn ze echt niet.

Gezonde vitale Fargesia-kruisingen

Kunstmatige kruisingen tussen F. murieliae en verschillende klonen van F. nitida zijn vooral door kweker Hans Verweij verricht. Na een strenge selectie zijn hieruit een aantal uiterst mooie en vitale planten geselecteerd.  Viking,  Pillar,  Black Pearl,  Winter Joy en  Obelisk zijn  inmiddels bekende introducties. Voor kleine tuintjes worden deze planten al snel te groot, en is flinke snoei nodig. Het zoeken naar een rustig groeiende, gezonde Fargesia die niet hoger dan een meter of twee wordt en niet overhangt, is nog steeds gaande.

Fargesia uit weefselkweek (laboratoriumvermeerdering)

Sinds China haar grenzen voor de buitenwereld heeft geopend, zijn er veel nieuwe Fargesiasoorten naar het westen gekomen. Daarvan hebben enkele via weefselkweek de markt overspoeld. Dit is niet altijd goed gegaan. Soms door gebruik van  ongezond uitgangsmateriaal, soms ook doordat het recept waarmee in het laboratorium werd gewerkt, niet voldeed. Dat heeft de weefselkweek-industrie geen goed gedaan en haar nogal wat imagoschade opgeleverd. Verschillende kwekers vermijden nu het toepassen van “laboratoriumplanten”, terwijl de kinderziekten er tegenwoordig voor een deel uit zijn. F. rufa bijvoorbeeld blijkt tegenwoordig uit weefselkweek wel te voldoen, al zouden er verborgen gebreken in kunnen zitten. Door de gebruikte techniek kunnen mutaties optreden die misschien niet altijd zichtbaar zijn.

Herintroductie uit het wild

gezonde Fargesia murieliae door herintroductie uit het wild

Een Fargesia murieliae uit Shennongjia met donkere stengels en rode scheuten

Eén van de ontbrekende Fargesia-introducties  was tot nu toe de nieuwe generatie F. murieliae uit  het wild. Daar zorgt de wind voor verspreiding van stuifmeel voor kruisbestuiving. Want ook in het gebied van herkomst heeft deze soort gebloeid (na ruim 100 jaar groei zonder bloei!). Doordat veel wilde populaties zich binnen militair terrein bevinden, kon er uit het wild geen plantmateriaal worden verzameld. Maar een Duitse bamboejager heeft een aantal jaar geleden uit het Chinese Shennongjia-reservaat een 90tal zaailingen meegenomen. Deze zijn uitgeplant en op hun groei-eigenschappen beoordeeld.

Grote variatie onder wilde Fargesia

De variatie binnen deze wilde F. murieliae was groot. Gelijktijdig met deze soort bloeide in dat gebied ook F. spathacea. Dat maakt het aannemelijk dat er ook in het wild hybridisatie is voorgekomen. Dit zou de grote variatie binnen de zaailingen kunnen verklaren. De behoefte aan het indelen van Fargesia in verschillende soorten zit ons hier danig dwars! Als deze bamboes zo makkelijk “vreemdgaan” wordt juiste naamgeving moeilijk.

Nieuwe selecties

Uit de geïmporteerde zaailingen zijn 4 planten gekozen die door hun opvallende eigenschappen een voorlopige handelsnaam gekregen hebben:

“Dragon King”,  “Evergreen”,  “Blue Dragon” en  “Purple Arrows” zijn voorlopige namen van gezonde F. murieliae uit herintroductie vanuit China. Deze wilde soorten groeien  sneller met gezonder blad dan de inteelt bamboe (zoals Jumbo, Simba, Bimbo en vele anderen, die immers door zelfbestuiving uit één en dezelfde kloon zijn voortgekomen).  Ik hoop dat de “inteelt”-Fargesia’s het veld zullen gaan ruimen.

Reacties zijn gesloten.