Airpots voor een betere resultaat

De omschakeling van traditionele potten naar “airpots” (potten vol gaatjes) is een recente ontwikkeling in de boomteelt. Niet zonder reden: proeven hebben aangetoond dat de wortelontwikkeling in airpots beter is, met een evenwichtig wortelgestel als resultaat. Vooral bij het opkweken van  Eucalyptussoorten is het belangrijk dat wortelvorming naar alle richtingen even goed gaat. Op de ouderwetse manier (in dichte potten met alleen onderin drainagegaten) gaan wortels rondjes draaien in de pot, waardoor zich een spiraalvormige wortelkluit vormt. Als zo’n boompje geplant wordt, herstelt zich dat niet meer. Gevolg: na een aantal jaren is het boompje weliswaar groot geworden, maar met een asymmetrisch wortelgestel waait zo’n boom vaak om bij een hevige storm. Lange tijd was daarom het advies om uitsluitend jonge zaailingen direct uit te planten, zodat zich een evenwichtig wortelgestel kon vormen.

Het kostte me een flink aantal Eucalyptusbomen om dit te ontdekken. Totdat het kwartje bij mij viel. En de laatste tijd valt het kwartje bij steeds meer boomkwekers!

Airpots voor evenwichtig wortelgroei

Nu wordt het mogelijk om de komende tijd steeds grotere bomen aan te kunnen bieden, zonder risico op omwaaien in de toekomst. Daar is veel behoefte aan.

Zodra wortels een gaatje uitgroeien, stopt de groei ervan. Dit noodzaakt de plant om ín de kluit nieuwe wortels te maken. Ronddraaien kunnen wortels niet meer. Bijkomend voordeel is, dat het boompje compacter groeit en een steviger stam vormt. Nadeel: airpots zijn duurder dan gewone potten. En de teelt in airpots vereist meer water.

Volgens een onderzoek op een kwekerij in Oirschot is de verbetering in de diktetoename van de stam maar liefst 26 tot 61 % – afhankelijk van de boomsoort – vergeleken met de traditionele methode in de volle grond.

Zie: https://www.boom-in-business.nl/article/32232/met-de-juiste-aanpak-werpt-air-pot-zijn-vruchten-af

(wij gebruiken een iets ander type airpot als in dit artikel, maar de werking is hetzelfde)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.