Weefselkweek, goed of niet goed?

Weefselkweek

Tegenwoordig worden veel planten niet meer gescheurd, gezaaid of gestekt maar in een laboratorium ‘geweefselkweekt’.

Met een klein stukje plant wordt (volledig steriel) een kweek opgezet op een kunstmatige voedingsbodem. Deze kweek levert het uitgangsmateriaal voor de productie van grote hoeveelheden plantjes, die allemaal onder steriele omstandigheden opgekweekt worden. Na een gewenningsperiode worden de plantjes afgehard en doorgekweekt tot ze groot genoeg zijn om verkocht te worden.

Prachtig toch, laboratoriumvermeerdering?

Jawel maar …….. er kunnen ook zaken misgaan, bijvoorbeeld als het proces niet degelijk wordt uitgevoerd door commerciële druk (zoals geldhonger) of als het oorspronkelijke uitgangsmateriaal niet goed is geweest. Een inferieure moederplant kan op deze manier immers gemakkelijk duizendvoudig vermeerderd worden. Ook kunnen er onbedoelde mutaties optreden, zodat b.v. bont blad verandert in een andere, minder wenselijke soort bontheid. Of dat bloemen maar niet willen komen.

Hoe kan ik zien of een plant geweefselkweekt is?

Helaas is dit niet gemakkelijk te herkennen. Als men er zeker van wil zijn moet de leverancier uitsluitsel kunnen geven.

Is weefselkweek dan altijd verkeerd?

In veel gevallen gaat het goed, zoals bij de meeste kamerplanten. Maar bij b.v. bamboes is het oppassen geblazen! Sommige soorten zijn door het weefselkweken gedegenereerd, vooral als het uitgangsmateriaal niet zorgvuldig werd uitgekozen. Bij Phyllostachys is het resultaat dramatisch: deze plantjes weigeren volwassen te worden. In hoeverre eigenschappen als winterhardheid en levensverwachting kunnen veranderen, is onbekend. Bij Rhododendron ‘Goldkrone’ b.v. heb ik zelf waargenomen dat de bloei te wensen overliet en dat sommige planten zomaar afstierven. Na klachten van klanten heb ik besloten om alleen nog geweefselkweekte planten te verkopen als er geen alternatief voor bestaat.

KOOP DAAROM UITSLUITEND ‘AMBACHTELIJK’ VERMEERDERDE BAMBOES! MEN IS DAN ZEKER VAN EEN NORMALE ONTWIKKELING VAN DE PLANT. DE KWEKERIJEN WAARVAN EEN LINK IS GEPLAATST OP DE LINK-PAGINA, HEBBEN ZICH OOK ALLEMAAL GEDISTANTIEERD VAN BAMBOE UIT WEEFSELKWEEK.

De volgende bamboes worden nog al eens in tuincentra, bouwmarkten etc. uit weefselkweek aangeboden:

Van het geslacht Phyllostachys:
atrovaginata (onder de handelsnaam ‘Green Perfume’)
aurea
aureosulcata (en vormen daarvan zoals Aureocaulis, Spectabilis  etc.)
bissetii
humilis
nigra (en mogelijk vormen daarvan zoals Boryana en Henonis)
vivax (met name de gele vorm Aureocaulis)

Veel soorten van het geslacht Pleioblastus

Pseudosasa japonica

Sasa Palmata

van het geslacht Fargesia:
angustissima
robusta ‘Pingwu’
rufa
nitida en murieliae onder allerlei fantasienamen
scabrida (onder de handelsnaam ‘Asian Wonder’)

Reacties zijn gesloten.