Waterlelie en Lotus

Waterlelie en Lotus (niet te koop op de botanische tuin)

In een exotische tuin is een vijver onmisbaar. En in die vijver zijn op hun beurt waterlelies ook onmisbaar! In tuincentra is meestal een basisassortiment (wit, geel, roze, rozerood en mengkleuren daartussen in) te vinden, dwergsoorten voor ondiepe vijvers maar ook grote soorten voor grotere, diepere vijvers.

Tropische waterlelies

Het kleurengamma van tropische waterlelies is nog veel groter: blauw, violet, magenta bv. Ook zijn de kleuren in de tropen vaak intenser. Een nieuwe ontwikkeling is sinds enkele jaren op gang gekomen: het met succes kruisen van winterharde waterlelies met enkele tropische soorten.

De eerste planten heeft De Groene Prins (voor exorbitante prijzen) bemachtigd.

Nymphaea capensis voor de vijver

Tropische waterlelie, die we als “perkplant” in vijvers kunnen gebruiken.

Nymphaea capensis

Deze soort uit Zuid Afrika is door een Thaise kweker gebruikt om blauwe tonen in te kruisen zonder verlies van winterhardheid. Het resultaat mag er zijn:

Siam Purple 1

Siam Purple 1

Nymphaea Queen Sirikit

Queen Sirikit voegt nieuwe kleur toe aan het waterlelie-assortiment

Nymphaea Siam Purple 2

“Siam Purple 2”, de meest groeikrachtige, die hier in juli 2014 al bloeit. Een bloem blijft 4 dagen goed!

In de komende jaren zullen hiervan mondjesmaat stekken worden genomen voor de verkoop. De eerste winter in de kas (2013/2014) heeft deze planten ongedeerd gelaten. Deze planten zullen voorlopig nog wel zeer exclusief blijven, ze blijken toch kwetsbaarder te zijn dan eerst gedacht.

Lotus

Nelumbo lutea

Deze winterharde lotus komt uit noord Amerika                              foto: Jochgum Reitsma

Na een aantal mislukte pogingen is de Lotus ten slotte toch ingeburgerd in de tuin. In de zomer van 2013 kwam een lotus met crêmegele bloemen de Mediterrane tuin opfleuren! Deze is afkomstig uit Noord China en blijkt geheel winterhard te zijn. De plant groeide voorspoedig in een ingegraven speciekuip van 60 liter, die voor 80% gevuld is met leemgrond, maar is na enkele jaren weer verdwenen.

In verband met de grote behoefte aan voeding kan de Lotus beter niet in een bestaande vijver die in evenwicht is, geplaatst worden; het resultaat is dan namelijk een vijver die in een soort erwtensoep verandert. Een afzonderlijk vijvertje naast de bestaande vijver biedt wel mogelijkheden. Veel zon is essentieel voor een goede bloei!

Reacties zijn gesloten.