Klimaat

Ons klimaat warmt op met een temperatuurstijging van 0,13 °C per 10 jaar. Dat lijkt weinig, maar het veroorzaakt allerlei relatief snelle veranderingen in de natuur.

Sinds de 80-er jaren van de vorige eeuw is de snelheid van deze opwarming duidelijk toegenomen. Uitgebreide achtergrondinformatie vindt u hier. Voor tuiniers heeft deze verandering heel wat consequenties. Periodes van hardnekkige droogte of juist zware regen duren langer dan vroeger. Weersomstandigheden worden extremer en grilliger, bijvoorbeeld  lenteweer in de winter, maar in maart opeens een winters weerbeeld – het is in deze eeuw al twee keer voorgekomen – met grote schade in de tuin als gevolg.
Een voordeel van de veranderingen is dat we nu een langer groeiseizoen hebben dan vroeger, waardoor we planten kunnen kweken die 50 jaar geleden nog ondenkbaar waren. Voor de exotische tuinier is dat een zegen! Palmen, Eucalyptus, zelfs allerlei gembersoorten en bananen kunnen nu buiten gekweekt worden. Maar winterbescherming is (nog?) wel af en toe nodig!

hibiscus-summer-storm

Deze Hibiscus “Summer Storm” profiteert van ons steeds langere groeiseizoen

Reageren is niet mogelijk