Klimaat en wat wij zelf kunnen doen

Ons klimaat warmt op met een temperatuurstijging van 0,13 °C per 10 jaar. Dat lijkt weinig, maar het veroorzaakt allerlei relatief snelle veranderingen in de natuur.

Entree "De Groene Prins" na extreme neerslag

Klimaatverandering. Extreme neerslag evenals extreme droogte komt tegenwoordig vaker dan vroeger

Sinds de 80-er jaren van de vorige eeuw is de snelheid van deze opwarming duidelijk toegenomen. Uitgebreide statistische achtergrondinformatie vindt u hier. Voor tuiniers heeft deze verandering heel wat consequenties. Periodes van hardnekkige droogte of juist zware regen duren langer dan vroeger. Weersomstandigheden worden extremer en grilliger, bijvoorbeeld  lenteweer in de winter, maar in maart opeens een winters weerbeeld – het is in deze eeuw al twee keer voorgekomen – met grote schade in de tuin als gevolg.
Een voordeel van de veranderingen is dat we nu een langer groeiseizoen hebben dan vroeger, waardoor we planten kunnen kweken die 50 jaar geleden nog ondenkbaar waren. Voor de exotische tuinier is dat een zegen! Palmen, Eucalyptus, zelfs allerlei gembersoorten en bananen kunnen nu buiten gekweekt worden. Maar winterbescherming is (nog?) wel af en toe nodig!

hibiscus-summer-storm in de botanische tuin van De Groene Prins

Hibiscus “Summer Storm” profiteert van de opwarming van ons klimaat

Ons micro-klimaat verbeteren!

Behalve veel duurzamer leven en onze consumptie beperken, kunnen we bv. overtollige bestrating verwijderen en daar mooie exotische planten voor in de plaats zetten. Het West Europese klimaat wordt beïnvloed door alle microklimaatjes tesamen. In stenen steden zonder veel groen heerst een onaangenaam klimaat. Hetzelfde geldt voor “versteende” tuinen.
Denk hierbij vooral aan de toepassing van water (vijver) en wintergroene planten.

Klimaat zones

In de kuststroken van Nederland en België heerst een milder klimaat dan langs onze oostgrenzen. In de VS worden klimaatzones genummerd van 1 (poolklimaat) tot 12 (tropisch). Planten die in de VS in zone 7 of lager groeien, floreren bij ons in zone 8 – het grootste deel van NL. Planten uit zone 8 (of lager) in de VS kunnen bij ons in de kuststrook (zone 9) worden toegepast. Deze indeling is nogal grof, omdat elke zone gerelateerd is aan de laagste minimum temperatuur in de winter. Toch geeft de zone-indeling wel wat houvast. Planten uit zone 8 in Mexico met hete zomers en koude, droge winters vragen andere omstandigheden dan planten uit zone 8 aan de Canadese westkust met een vochtig zeeklimaat.

Uitgebreidere achtergrondinformatie over de Amerikaanse indeling in zones vindt u hier >>

Reacties zijn gesloten.