Camellia’s

De volgende Camellia’s zijn leverbaar: Alba Simplex (groot en klein), Konronkoku (groot, prachtig donkerrood bloeiend), Tricolor (klein, uiteenlopend gekleurd), Black Lace en Moshio . Deze soorten behoren tot de sterkste in het vergelijkend warenonderzoek bij 80 verschillende Camellia’s in de afgelopen 18 jaar, evenals Spring Festival en Dahlonega. prijzen varieren van 25 tot 135 euro.

CAMELLIA WEER VOOR HET VOETLICHT

Als er één plant is die het verdient om weer eens voor het voetlicht te komen, is het wel de Camellia! Jarenlang zijn Camellia’s ten onrechte als kamerplant gepresenteerd. Als ze ergens niet goed gedijen, is het wel in huis. Net als Rhododendron houden ze van betrekkelijk koele en vochtige omstandigheden. Dat Camellia’s de reputatie hebben om lastig te zijn heeft een aantal oorzaken:

1 kleine planten zijn nog niet goed winterhard, dus vriezen nogal eens kapot als ze niet beschermd worden

2 de standplaats luistert nogal nauw: goed beschut tegen de wind is essentieel;

3 de goed winterharde Camelia variëteiten zijn in Nederland slecht vertegenwoordigd en vaak nog onnodig duur ook

Ook van de verscheidenheid aan bloemvormen en kleuren is in ons land niet veel terug te vinden. Hoog tijd voor verandering dus! Want waarom zouden we ons de bloemenweelde die Camellia’s bieden toch ontzeggen? Ook in de volle grond is dit mogelijk. In zachte winters begint de bloei al in november! De hoofdbloei ligt ruim een tot twee maanden eerder dan bij rhododendrons. Daardoor wordt onze “bloemenhonger”, die vooral vroeg in het voorjaar zo groot is, prima gestild. Na een gemiddelde winter is de bloei van veel soorten goed, maar na een extreme winter is er vaak schade aan bloemknoppen en soms ook aan de takken. Dat kenden we natuurlijk al van een aantal rhodo’s, dus dat hoeft niemand er van te weerhouden om met Camellia’s aan de slag te gaan. Ook op de Britse eilanden, waar deze prachtige planten veel vaker in tuinen staan dan in ons land, ontstaat er wel eens vorstschade aan Camellia’s. Voor zover mij bekend zijn er hier geen oude Cameliatuinen zoals b.v. in Engeland. Er moet dus nog veel uitgeprobeerd worden, want natuurlijk verschilt ons klimaat wel van dat van Engeland. ik ben daar nu een jaar of vijftien mee bezig, wat natuurlijk nog vrij kort is. Toch heb ik al met vallen en opstaan de nodige lessen geleerd. Bijvoorbeeld dat het ingraven van Camellia’s met pot en al (zelfs met goede drainage!) vaak verkeerd afloopt. En dat gegevens over hardheid uit boeken nogal eens niet overeenstemmen met mijn eigen ervaringen. In sommige Engelstalige boeken wordt met “hardy” bedoeld “bestand tegen zon en wind” , wat iets heel anders is dan winterhard. “Hardy varieties” zijn dus niet steeds winterhard!

Opvallend is de vaak onjuiste naamgeving, vooral in de reguliere plantenhandel. Ook zijn er talloze identieke variëteiten in omloop onder verschillende namen. Dit kenden we natuurlijk ook al van de rhodo’s, waar jaarlijks meer van hetzelfde wordt gekweekt onder nieuwe namen: oude wijn in nieuwe zakken dus. Het zou goed zijn als er een overzichtscollectie ergens zou worden aangeplant, maar van de verarmde botanische tuinen in ons overigens steenrijke land hoeven we zoiets niet te verwachten.

VERZORGING VAN DE CAMELLIA

Camellia’s stellen dezelfde eisen aan de bodem als rhodo’s: zuur (pH 5 tot 6), humusrijk en goed drainerend. In het voorjaar na de bloei een lichte bemesting met organische mest is prima. Zorg voor een strooilaag op de grond van denneschors o.i.d. In de zomer is het belangrijk dat de bodem nooit te droog wordt, want dan vallen de knoppen voortijdig af.

EEN CAMELLIAHAAG

Met de opgaande Spring Festival, één der allerbeste Camellia’s, kan een prachtige haag worden aangelegd. Deze is dan ook ruim voorradig. De meeste harde slank opgaande sasanqua’s zijn daar ook geschikt voor.

STERKE CAMELLIA’S KOPEN

Een overzicht van sterke Camellia’s is heel handig, en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de volgende soorten strenge winters redelijk tot goed hebben doorstaan:

 

  • Konronkoku met donkerrode bloemen – zonder extra bescherming
  • Alba Simplex met enkele witte bloemen – zonder bescherming
  • Berenice Boddy met licht roze bloemen – zonder extra bescherming
  • Black Lace – zonder extra bescherming
  • Cleopatra een herfstbloeiende sasanqua – zonder extra bescherming
  • Spring Festival , inmiddels ruim 3 meter, met kleine gevulde roze bloemetjes. Een zeer aanbevelenswaardige varieteit! (deze soort wordt in het boekje ‘Camellia’s’, uitgegeven bij Groene Bibliotheek, vermeld als een soort die slechts lichte vorst zou kunnen verdragen …)
  • Jupiter met enkele, koraalrode bloemen – zonder extra bescherming
  • Silvia – idem

 

De twee laatstgenoemde soorten staan onder oude eikenbomen, de andere verspreid door de tuin.

(Een 15 cm dikke laag van gehakselde takken aan de voet van de Camellia’s is bij mij de standaard winterbescherming de eerste jaren)

Nog enkele soorten die zich in ons land al bewezen hebben zijn bv: Adolphe AudussonBlood of ChinaGuilio NuccioDonation, Inspiration, Juryi’s Yellow, Masayoshi, Oki No Nami, R.L. Wheeler en de botanische soorten C. oleifera, C. cuspidata, C. sasanqua en C. japonica. Blootgesteld aan schrale wind en winterzon is echter geen enkele soort helemaal winterhard!

NIEUWE SOORTEN CAMELLIA’S

Uit de VS, waar soms extreme koudegolven tot diep in het zuiden doordringen, komen nieuwe kruisingen die misschien een verbetering van het assortiment zullen gaan betekenen. Een botanische soort, genaamd Camellia oleifera ‘Lu Shan’ zou bestand zijn tegen -24° C Deze soort heb ik in de tuin getest, en is inderdaad de allerhardste. Het is een herfstbloeier met enkele, geurende, crêmewitte bloemen. De vermeerdering mislukt steeds jammer genoeg. Tevens interessant zijn kruisingen van deze plant met Camellia sasanqua, zoals de zeer sterke ‘Survivor‘. De allermooiste struiken worden nu in de tuin geobserveerd, en ze staan vanaf oktober al prachtig te bloeien. Eveneens worden de Ackerman hybriden uitgeprobeerd. Winter’s Interlude (bodembedekkend) en Winter’s Joy (haagplant) leken goede aanwinsten te zijn, die beiden ruim 20 graden vorst kunnen hebben, maar ze overleefden de winter van 2012 niet. Maar Snow Flurry is een aardige aanwinst, die al in september kan bloeien.

ANDERE NIEUWE CAMELIASOORTEN:

Camellia sinensis ‘Korea’, een hele harde theesoort , breed struikvormige, snelle groeier. Camellia chekiangoleosa, een kwetsbare soort die aan C. japonica verwant is maar een bijzondere oranjerode bloemkleur heeft.  Er wordt vaak gevraagd naar gele Camellias. Brushfield’s Yellow heeft een crêmegele kleur, maar in de volle grond worden de bloemen snel bruin. Dahlonega vind ik een veel betere keus. Goed geel bloeiende soorten zoals Camellia chrysantha zijn er niet in winterharde uitvoering.

Bekijk het assortiment ..

Reageren is niet mogelijk